Boksamtal 2023/24

Här pratar jag om ”Quelqu’une” 2023/2024:

26/7 Kulturkapellet Sörfjärden, norra Hälsingland

29/8 Gamla stans bokhandel, Stockholm

28/9-1/10 Bokmässan, Göteborg

9/9 Kulturnatten, Akademibokhandeln Uppsala

4/10 ABF-huset, Stockholm

9/10 Samtal om att skriva med dagböcker som källa, med Jesper Högström (”Jag vill skriva sant. Tora Dahl och poeterna på Parkvägen”) Plats TBA

21/10 Storvretabiblioteket

18/11 Författarstafett, Litteraturens hus Uppsala

4/12 Gottsundabiblioteket

4-7/1 Storytelling Tällberg

15/1 Nätverket TintoMara, Uppsala stadsteater

7/3 Senioruniversitetet Uppsala, Universitetshuset

21/3 Litterär scen, Biografen Sture (arrangör Senioruniversitetet Stockholm)

24/4 Föreningen för kvinnors historia

11/5 Uppsala Domkyrka

"Quelqu'une" är här!

Nu finns “Quelqu’une. Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv” (Polaris förlag) att beställa hos nätbokhandlarna! Tex hos Bokus. Den 19 april finns den att köpa i den fysiska bokhandeln.

Om boken:

Fru Värld, som Levertin säger, jag är redo, ser du inte att du bara behöver vifta på lillfingret, så kommer jag. Jag är redo till vad sattyg som helst, jag vill, jag längtar att synda synda hur skarlakansrött som helst, bara jag får ett utbrott till stånd, jag kvävs annars.

Den unga studentskan Märta Lindqvist hungrar efter kärlek, efter poesi, efter liv. Men hennes väninnor förstår henne inte och männen vill bara älska hennes kropp. När hon 1916 kliver in på Svenska Dagbladets redaktion som aspirerande reporter anar hon sin tillvaros verkliga mening.

Under signaturen Quelqu une vinner hon läsarnas hjärtan som filmkritiker, krönikör, litteraturanmälare och reportageresenär och hennes väg korsas av personligheter som Nathan Söderblom, Charlie Chaplin, Victor Sjöström och Elin Wägner. Men trots att arbetet fyller all hennes vakna tid vaktar ständigt rastlösheten, gudstvivlet och skräcken inför den obotliga ensamheten. Även runtomkring henne mörknar världen, när Europa återigen rustar för krig.

Märta Quelqu’une Lindqvist arbetade på Svenska Dagbladet 1916 till 1939. Under en period var hon tidningens enda kvinnliga anställda reporter och sågs av sin samtid som en av Sveriges främsta journalister inom sitt område. Genom en brevsamling och ett omfattande, nyligen funnet dagboksmaterial träder hon nu åter fram i ljuset som yrkeskvinna, levnadskonstnär och människa.

Nu är den här - boken om Fanny Mendelssohn!

Den 2/4 släpps min debutbok För dig ska musiken bara vara ett smycke. Berättelsen om Fanny Mendelssohn på Leopard förlag.

Redan nu går den att köpa hos näthandlarna: https://www.bokus.com/bok/9789173438599/for-dig-ska-musiken-bara-vara-ett-smycke/

Besök Leopard förlags hemsida för mer info, bokomslag, pressbild etc.

Om boken:

De judiska syskonen Fanny och Felix växer upp i det tidiga 1800-talets Preussen. Musikaliska underbarn och varandras bästa vänner. Men deras omgivning blir alltmer antisemitisk och i Europa pågår Napoleonkrigen.

När Fanny är fjorton år står det klart för henne att hon förväntas följa en uppgjord väg. Musiken kanske kan bli brodern Felix framtid, men hon ska koncentrera sig på sitt verkliga kall – att gifta sig. Fannys bror kom att bli den välkände Felix Mendelssohn-Bartholdy som vid tiden för sin död var den störste kompositören i Europa. Men trots tidens motstånd skulle också Fanny skriva runt 500 verk och i dag anses hon vara 1800-talets viktigaste kvinnliga tonsättare.

För dig ska musiken bara vara ett smycke är en fascinerande berättelse om nedtryckt genialitet och om de begränsningar som skapande kvinnor, men även judar, fått leva under genom historien. Det är en berättelse om musiken som trots allt inte har tystats och nu tagit sin rättmätiga plats i kulturkanon - 150 år efter att den skrevs. Det är också en berättelse om en ovanligt stark kärlek mellan en syster och en bror som varken kunde komponera eller leva utan varandra.



Skagegard_For_dig_F-1.jpg